Iubirea se intretine cu munca

imagesCA2HRC1P

“Ce tonus ai! Vezi daca ti-ai gasit iubita tanara?” spusera uitandu-se la el cu melancolie si o usoara invidie! Sa fie oare varsta partenerului cea care face ca o relatie sa fie tonica si sa aiba culoare? E usor pentru orice relatie care se afla la inceput sa aiba toate ingredientele, atata timp cat dopamina, oxitocina, endorfinele, toate sunt up, up, up. Imi inchipui activitatea din creierul unui proaspat indragostit ca zgomotul dintr-un muzeu al ceasurilor in care toate pendulele cu cuc se trezesc brusc la viata si incep sa cante fara nici un tipar. Endorfinele iti mentin fluturasii din stomac, dopamina “iti da aripi” si te motiveaza sa faci tot felul de lucruri pentru noua ta pasiune, iar oxitocina e acolo ca sa te faca sa-ti doresti mereu prezenta fizica a celuilalt. Cand lucrurile incep sa intre in normal (caci doar are si creierasul nevoie de odihna), relatia poate intra pe ruta descendenta. Parca nu mai esti asa toleranta cu modul lui de a-si arunca sosetele folosite sub calorifer si nici nu mai ai chef sa ii faci surprize ducandu-i mancare la servici sau lasandu-i biletele de amor pe volan. Dragostea tine doi ani, spun cercetatorii; apoi gata cu fluturasii si cu picanteriile!

Dar nu e musai sa fie asa! In idealismul si romantismul meu, cred ca poti mentine relatia tonica si colorata ca la inceput, pentru mult timp, poate chiar pentru toata viata, atata timp cat esti zilnic constient ca , dintr-un moment anume, e nevoie de o alegere si un efort personal. Poate ca multi parteneri de cuplu nu realizeaza cand incepe sa se instaleze monotonia si ajung sa fie dezamagiti ca nu mai simt aceleasi lucruri in interiorul lor sau din partea celuilalt. O relatie are nevoie sa fie intretinuta….zilnic si va trebui sa tragi de tine, sa iti depasesti lenea si sa depui efort volitiv, ca intr-o dieta. Dar oare nu merita sa faci din viata ta de cuplu un prilej de bucuie, afectiune si joaca?

imagesCAJF0IBR

Radeti mult impreuna, jucati-va, creati-va ritualuri de a petrece timpul doar voi doi, iesiti in oras, cautati sa experimentati lucruri noi impreuna, faceti dragoste si fiti inventivi, construiti, faceti-va surprize, vorbiti….mult, de toate, si mai ales…nu va opriti din visat! Munciti in fiecare zi pentru ca relatia voastra sa ramana vie! De ce sa alegi o viata in care fiecare zi arata la fel si singurele lucruri care va mai leaga sunt obisnuinta si teama de necunoscut? Poti trai la fel de bine si singura! Sa ajungi in casuta ta la ce ora iti vine, sa iti permiti sa asculti la maxim un pic de Backstreet Boys de dragul adolescentei pierdute, fara sa rada nimeni de tine, sa iti iei camasa ramasa de la fostul si o cana mare de ciocolata calda si sa citesti pana cand ai chef, fara sa fie nevoie sa hranesti pe nimeni, poate doar cainele care si-a pus capul pe abdomenul tau, cersind afectiune, sa nu platesti luna asta chiria pentru ca ti-ai luat cea mai frumoasa pereche de pantofi, fara sa iti reproseze nimeni ca esti imatura si iresponsabila, sa dai usor din gene in fata colegului tau frumos, starnind susotelile invidioase ale colegelor de birou, obosite si plictisite in casniciile lor sterse…..Si asta poate fi o alternativa mai buna la o relatie in care te simti mai singura decat daca ai fi singura! Viata ta e ca o panza care asteapta sa iti asterni culorile pe ea! Tu esti cea/ cel care alege si munceste ca tabloul sa fie unul atractiv!

Leave a comment