Aer proaspat

IMG_3416891519985

Dimineata de luni, prima zi dupa vot. Bucurestiul pare putin amortit dupa exaltarea de duminica seara. Un pic din inertia caracteristica zilelor de dupa revelion. Parca mai putine masini pe strada, oameni obositi, o lume mai lenta, mai amabila. Batranelul din pasaj de la Obor, cu mandolina lui, canta azi Desteapta-te romane. Ma intreb daca la el e pornit din sentimente pozitive sau negative vis-à-vis de rezultate. In  tramvaiul 21, un domn incearca sa justifice de ce nu trebuia votat contracandidatul celui ales (sa nu ii zicem numele): “ A invatat la scoala unde eram eu profesor. Maica-sa venea si ameninta ca daca nu ii dam note mari pune partidul pe noi. Niste jidani, domnule”. Lumea nu se mai ambaleaza, azi nu au chef de ura si rasisme.  Azi suntem inca sub efectul sentimentului placut de comuniune de aseara. Azi Bucurestiul e mai bland dar si in asteptare. Nu stim ce va fi dar macar nu ne mai purtam ca o tanara doamna care accepta sa traiasca in casa cu propriul agresor, din obisnuinta si din teama de schimbare. Cand ai fost mintit in fata, agresat, jignit si sfidat zeci de ani, cea mai mare datorie este sa cauti sa schimbi situatia.  Merita sa incerci….Sigur, uneori necunoscutul iti poate oferi surpriza ironica de a fi mai rau dar trebuie sa incerci sa schimbi lucrurile pana cand va merge. Nu poti doar sa te victimizezi sub umbra aparentei neputinte a lui “ macar pe asta il stiu”. De Iohannis mi-a placut inca de cand eram studenta in Sibiu, fiind surprinsa de respectul pe care localnicii il aveau fata de el si il alegeau in numar uimitor. Imi plac discretia, diplomatia si eleganta lui, calitati in opozitie cu golaneala cu care ne-am obisnuit in atata timp. Daca va fi capabil sau nu sa conduca in mod eficient tara asta…ar fi imatur sa imi dau cu parerea de pe acum.

Trebuie sa recunosc ca duminica seara, dupa ce am putut rasufla usurata ca urmatorii 5 ani nu  mi-au fost hotarati de pensionarii melancolici dupa vremurile in care “era mai bine” sau de cei care au ales sa se vanda pe un kg de malai, am urmarit cu satisfactie priveghiul din antene (cu a mic, evident). Cu satisfactie pentru panica din priviri dar si cu dezgust pentru vesnica lor aroganta si atitudine sfidatoare. Domnii si doamnele blonde  din antene au sustinut, in disperarea lor, ca un sfert din tara este alcatuita din idioti usor manipulabili pe calea internetului, bieti idioti care nu au pus botul la imaginile lor nesimtite cu sectiile de vot goale din Diaspora. Multumesc stimabililor pentru compliment dar cred ca ati inteles gresit ideea de libertate de exprimare: aceasta nu iti ofera dreptul sa jignesti, sa agresezi si sa te pisi pe oricine nu va ofera voua satisfactie.

Dezbateam cu o prietena aroganta si tupeul acestor jurnalisti, imprumutate de la partidul pe care il sustin si ne intrebam daca ei chiar cred in jegurile pe care ni le ofera noua pe tava. Pentru ca nu poti sa nu te intrebi cum de jurnalisti de calitate, oameni inteligenti pot sustine cu atata convingere o realitate deformata cu care ajung sa se identifice si pe paginile lor de facebook sau blogurile personale. Pentru mine este mai mult decat evident ca acesti oameni au ajuns sa creada in propria lor realitate fabricata, pentru a scapa de disonanta cognitiva din mintea lor. Disonanta cognitiva este o stare de tensiune  psihica care apare cand o persoana se confrunta cu doua idei contradictorii din interiorul sau, tensiune care se cere a fi eliminata. De exemplu: daca tu minti de ingheti apele dar te consideri un om integru, cele doua aspecte vor produce o stare taaaaare neplacuta cu care iti va fi mai greu de trait, decat daca ai ajunge sa crezi in propriile tale minciuni. Ei, nu-i asa ca mintea noastra e tare smechera. Despre disonanta cognitiva a scris ieri (gand la gand cu bucurie) si Iulia Alexa si va las sa aprofundati mai bine in randurile scrise de ea

http://www.iulialexa.com/?p=3163

Tot  ce conteaza acum e sa mai pastram sentimentul acesta de comuniune, de empatie si respect  fata de semenii pentru care tara asta nu a facut mai nimic dar ei au stat ore intregi in frig, in picioare, pentru a ne oferi noua, cei de aici, o schimbare, senzatia de putere si libertate de decizie…pe mai departe: vigilenta.

Advertisements

One thought on “Aer proaspat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s